Özel Eğitim gereksinimi olan çocuklar zihinsel, duygusal, bedensel ya da iletişim özelliklerinde, ya da bunların herhangi bir bileşeninde farklılık gösteren çocuklardır.
Özel eğitime başlanabilmesi için öncelikle çocuğun çok yönlü, uygun ölçme ve değerlendirme araçları ile değerlendirilmesi gerekir. Değerlendirme sırasında çocuğun aile öyküsü, aile yaşantısı, çocuğun yaşı, cinsiyeti ve yaşam koşulları göz önünde bulundurulur.
Daha sonra genel eğitim programlarının çocuğun gereksinimlerini karşılamayacağına karar verilirse çocuk “özel eğitime gereksinimi olan” çocuk olarak tanımlanır (Akçamete, 2009) ve çocuk için bireyselleştirilmiş bir eğitim planı hazırlanır. Başlangıç Akademi’de özel gereksinimi olan çocukların gelişim takibi de yapılmaktadır.
Basamak özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, özel gereksinimi olan çocuklarımızın ihtiyaçlarını doğru şekilde tespit edip bilimsel çalışma ile oluşturulan bir sistem sunmaktadır.
Uzman Kadro
Başlangıç Akademi eğitmenleri, alanında uzman, deneyimli uygulanan yöntemin eğitimini almış kişiler tarafından oluşmaktadır. Başlangıç Akademi merkezi olarak alanında uzman kadronun çalışılan her alanda önemli olduğunu biliyoruz ve farklı disiplinlerin bir arada olmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu nedenle kadromuzda özel eğitim uzmanı, psikolog, okul öncesi öğretmeni, çocuk gelişimi uzmanı, dil ve konuşma terapisti, beden eğitimi öğretmeni, yaratıcı drama eğitmeni bulunmaktadır. Ayrıca uzman kadronun eğitimi hizmet içi teorik eğitimler ve iş başında eğitimlerle(öğretmen öğrenci ile uygulama başındayken) her zaman desteklenmektedir.
Bilimsel Yöntem
Başlangıç Akademi’de bilimsel olarak kanıtlanmış eğitim ve öğretim yöntemleri kullanılmaktadır. Eğitim sistemimizde ağırlıklı olarak bugüne kadar hakkında en çok çalışma yapılmış olan uygulamalı davranış analizi (ABA) kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz ile çalışılan her program ile ilgili veri tutulmaktadır.
Bireysel Eğitim
Başlangıç Akademi’de öğrencilerin bireysel öğrenme özelliklerine uygun olarak bireyselleştirilmiş eğitim planları hazırlanır. Öğrencinin yapılan ilk değerlendirmesinde, geçici bir Bireysel Eğitim Planı hazırlanır. Hazırlanan geçici Bireysel Eğitim Planı, öğrencinin temel eğitsel ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olacak şekilde planlanır iki üç hafta sonunda öğrenci öğrenme özellikleri tam olarak belirlenmesi ile gerçek Bireysel Eğitim Planı hazırlanır.
Veriye Dayalı Eğitim
Başlangıç Akademi’de öğrencilerimiz ile çalıştığımız her program ile ilgili veri toplanarak grafiksel analizi yapılmaktadır. Bu süreç öğrenci ile ilgili hedeflerin ne kadar gerçekleştiği ile ilgili bilgi sunar ve öğrencilerimizin programlarında doğrudan gerekli düzenlemeler yapma olanağı sağlar.
Disiplinler Arası İş Birliği
Başlangıç Akademi’de çocuklarımıza farklı disiplinlerden uzmanlığı bulunan eğitmenler ile oluşturulan bütüncül program ile çocuklarımızın; akademik, günlük yaşam, iletişim, öz bakım ve sosyal alanlardaki ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi amaçlamaktayız.
Aile Eğitimi
Aile Eğitimi çok önemlidir.Bu nedenle; Başlangıç Akademi’de ailelerimiz sınıf içi uygulamalı eğitime dahil edilerek; uygulama becerilerinin kazandırılması ve çalışılan programların eve aktarılmasının sağlanarak çalışmaların genellenmesi hedeflenmektedir.